01/19

Villa Amiri is located in a residential area just outside Mölndal city center. The suburb, which has emerged from principles described in a zoning plan from 1950, is diverse with very varied facades and house shapes. The abstract for the project has been to make the house a simple saddle roof geometry with facades and roof in one material (black tarred wood) as a neutral background to the diverse surroundings.

The house is split in two by a staircase in perforated steel. The staircase cuts straight through the darkest parts of the house and brings light down from skylights on the top floor. The entrance floor contains kitchen and living room, the middle floor bedrooms and the top floor is a single large multipurpose space for the family.

The chosen materials consist of black-tarred wood on the outside and a combination of concrete, dyed MDF and perforated steel on the inside.

The sharp cut through the house not only aims to bring down light, it also means that the full height of the house can be experienced from the entrance floor. A consequence of this is that the space is perceived to be even larger than it really is.

TypologyPrivate Housing
Size260 sqm
Year2019
StatusCompleted
ClientPrivate
TeamJohan Olsson, Per Bornstein, Andreas Lyckefors, Jenny Andersson Höfvner, Ainhoa Exteberria, Caroline Jokiniemi
LocationGöteborg, Sweden
PhotographyKalle Sanner
  • Process 01
  • Process 02
  • Process 03
  • Process 04
  • Process 05
  • Process 06

More Projects